Home pagina

ALGEMENE VOORWAARDEN TC-C BV

Deze algemene voorwaarden zijn, onverminderd de toepassing van eventuele bijzondere voorwaarden, van toepassing op iedere aanbieding, offerte of overeenkomsten die gesloten worden tussen de klant en TC-C BV, met maatschappelijke zetel te 8531 Hulste, Begonialaan 75 met ondernemingsnummer 0818.391.770 (hierna TC-C).

  1. Toepassing - Onze verkopen, leveringen en plaatsingen zijn uitsluitend onderworpen aan de hiernavolgende algemene voorwaarden, behoudens onze uitdrukkelijk voorafgaandelijke schriftelijke goedkeuring om enige afwijking aan deze voorwaarden toe te staan.

    Alle aanbiedingen en offertes van TC-C zijn vrijblijvend en binden haar als dusdanig niet. Orders van de klant binden TC-C evenmin. Tussen TC-C en de klant komt pas een overeenkomst tot stand door de uitdrukkelijke aanvaarding door de Bestuurder.

    De bestelbonnen ondertekend door onze verkopers of door andere agenten-tussenpersonen die afwijken van deze algemene voorwaarden verbinden TC-C slechts na schriftelijke bevestiging door de Bestuurder.

    Middels aanvaarding van de offerte, aanvaarding van levering en/of plaatsing, betaling of enig andere uitvoeringshandeling van de overeenkomst verzaakt de klant aan de toepassing van zijn mogelijke eigen voorwaarden, minstens gelden in geval van tegenstrijdigheid de algemene voorwaarden van TC-C.

    In ieder geval zijn onderhavige algemene voorwaarden van toepassing indien de klant niet schriftelijk binnen de 8 dagen blijk geeft van zijn niet aanvaarding.

    De bestelbon kan slechts middels haar bijzondere voorwaarden afwijken van onderhavige algemene voorwaarden.

    Wijziging van enige voorwaarden na het afsluiten van de overeenkomst kan TC-C maar verbinden mits door partijen ondertekend addendum tenzij TC-C hier uitdrukkelijk schriftelijk aan zou verzaken.

  2. Sterkmaking – De ondertekenaar die, in eigen naam of in hoedanigheid van mandataris, een bestelling plaatst, of diegene die, geheel of gedeeltelijk, de bestelling betaalt, zelfs voor rekening van derden, maakt zich sterk voor deze derden en verbindt zich solidair en ondeelbaar met hen, en dit overeenkomstig de artikelen 1120 e.v. B.W. en 1200 e.v. B.W.

  3. Prijs - De prijzen zijn inclusief levering , tenzij anders vermeld.

    De offerten blijven geldig gedurende 30 werkdagen.

    De klant dient eventuele plaatsing toe te staan binnen de 2 maanden na aanvraag voor een datum door TC-C.

    De prijzen die van toepassing zijn op de bestelling, zijn deze van de laatste door TC-C meegedeelde offerte. Alle prijzen kunnen op ieder moment worden verhoogd in geval van aantoonbare stijging van prijzen van de toeleveranciers van TC-C, stijging van vervoers- en douanekosten, taksen, heffingen en wisselkoersschommelingen met meer dan 20% ten aanzien van deze tijdens het aangaan van de overeenkomst. De gefactureerde prijs is deze welke in voege is op het ogenblik van de levering. Deze mogelijke prijsstijging zal aan de klant per email ter kennis gebracht worden waarna deze over een termijn van 5 dagen om de overeenkomst te beëindigen. Bij gebreke aan dergelijk schrijven wordt de klant geacht de prijsstijging te aanvaarden.

  4. Facturatie – De klant zal na ondertekening van de offerte of door TC-C aanvaarde bestelling een voorschotfactuur ontvangen ten belope van 30% van het totaalbedrag. De voorschotfactuur is betaalbaar binnen de 14 dagen na datum van de factuur.

    Na levering of plaatsing zal de klant de slotfactuur ontvangen ten belope van 70% van het totaalbedrag. De slotfactuur is betaalbaar binnen de 14 dagen na datum van de factuur.

  5. Betaling – Alle facturen zijn behoudens andersluidende schriftelijke overeenkomst betaalbaar binnen de hierboven vermelde betalingstermijnen.

    Bij niet tijdige of slechts gedeeltelijke betaling van een factuur op de vervaldag of indien er bij TC-C op enig moment twijfels rijzen omtrent de kredietwaardigheid van de klant door daden van gerechtelijke uitvoering tegen de klant worden alle andere nog niet vervallen schuldvorderingen op de klant van rechtswege en zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling opeisbaar. In dat geval behoudt TC-C zich bovendien het recht voor om de uitvoering van alle lopende bestellingen te schorsen, en dit zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling en zonder schadevergoeding.

    Bij niet tijdige of slechts gedeeltelijke betaling van een factuur op de vervaldag is van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een verwijlintrest verschuldigd overeenkomstig de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Eveneens is van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd van 10% van het factuurbedrag met een minimum van 250 euro onverminderd het recht van TC-C om een hogere schadevergoeding te vorderen mits bewijs van hogere werkelijk geleden schade.

    TC-C houdt zich tevens het recht voor om in geval van niet tijdige of slechts gedeeltelijke betaling op de vervaldag de geleverde of geplaatste goederen te demonteren en/of terug te nemen. De klant dient hiervoor binnen de week na melding van ophaling haar ruimtes waar de goederen zijn opgeslaan of geïnstalleerd toegankelijk te stellen voor TC-C gedurende de normale werkuren, zijnde van 9.00 u tot 17.00 u. Bij gebreke aan toegang zal een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd zijn van 300 euro per dag dat de klant de weergave onmogelijk maakt met de mogelijkheid voor TC-C om een hoger geleden schade aan te tonen en te vorderen.

    Betalingen die de klant aan TC-C verricht, worden in de eerste plaats aangerekend op de door de klant verschuldigde kosten, daarna op de verschuldigde intresten en pas in de laatste instantie op de verschuldigde hoofdsom.

    Indien de bijzondere voorwaarden aan de klant toelaten de uitstaande bedragen in verschillende termijnen af te lossen, zal de klant indien hij één termijn niet naleeft, het voordeel verliezen van de gespreide betalingen en wordt het volledige uitstaande bedrag onmiddellijk opeisbaar, met inbegrip van de conventionele intresten en schadebeding.

  6. Voorwerp - De gegevens welke in de catalogussen en prospectussen voorkomen betreffende afmetingen, gewicht, prestaties, enz. zijn slechts gegeven ten informatieve titel en zijn benaderend. Ze houden in geen geval een resultaatsverbintenis in.

  7. Garantie - Op alle producten wordt fabrieksgarantie van twee jaar verstrekt conform de Europese regelgeving. Aanvullend kan TC-C een bijkomende garantie voorzien middels de bijzondere voorwaarden van de overeenkomst.

    De klant aanvaardt en erkent dat TC-C de excepties, exoneraties en garantiebeperkingen, die de fabrikant ten aanzien van TC-C kan inroepen, eveneens aan de klant kan tegenwerpen.

    Behoudens uitdrukkelijk andersluidend akkoord tussen partijen, wordt TC-C niet geacht kennis te hebben van of rekening gehouden te hebben met de specifieke toepassing die de klant van de gekochte goederen zal maken en kan TC-C hiervoor bijgevolg niet aansprakelijk worden gehouden. Enkel de klant is aansprakelijk voor het specifieke gebruik dat hij van de gekochte goederen maakt en/of de doeleinden waarvoor hij deze goederen aanwendt.

    De aansprakelijkheid van TC-C voor eventuele verborgen gebreken in de door TC-C  geleverde goederen is beperkt tot de gebreken die zich manifesteren binnen de twee (2) jaar na de levering van de goederen.

    Alle verborgen gebreken dienen, op straffe van verval, binnen de acht (8) dagen per aangetekend schrijven te worden gemeld aan TC-C. Deze melding dient een gedetailleerde beschrijving van de gebreken te bevatten. Indien tegensprekelijk vaststaat dat het gebrek niet te wijten is aan het gebruik van de producten of aan externe omstandigheden waarvan de klant wist of diende te weten dat deze omstandigheden tot het gebrek zouden leiden zal de klant recht hebben op een korting ten belope van factuurprijs van de met gebreken behepte producten. Klachten wegens verborgen gebreken schorten de betalingsverplichting in hoofde van de klant niet op.

  8. Levering – De, in de bestelbon of de bevestiging van deze, opgegeven leveringstermijnen zijn ten indicatieve titel en benaderend. In afwijking aan de artikels 1610 en 1611 van het B.W mag een eventuele vertraging in geen geval aanleiding geven tot schadeloosstelling en intresten in het belang van de koper, behoudens uitdrukkelijke tegengestelde andersluidende verklaring.

    In geval van vertraging of gebreken in de levering van de bestelde producten, kan de klant zich niet op kosten van TC-C elders bevoorraden. De artikelen 1143 en 1144 B.W. zijn niet van toepassing op de overeenkomst tussen TC-C en de klant.

    De klant is verplicht om de door TC-C geleverde goederen in ontvangst te nemen en de nodige ruimte te voorzien zodat de goederen kunnen worden geleverd. TC-C levert de goederen, behoudens in het geval van plaatsing door TC-C, tot in het gebouw van de klant in een ruimte op de gelijkvloerse verdieping.

    Bij weigering van in ontvangst name is TC-C gerechtigd om de goederen voor rekening en risico en op kosten van de klant op te slaan. Na een afhaalperiode van twee weken door de klant is TC-C gerechtigd de goederen door te verkopen aan een derde zonder dat dit afbreuk doet aan het recht van TC-C om de uitvoering in natura dan wel bij equivalent van de overeenkomst te vorderen. In het eerdere geval is de schade uit latere opbrengst, de eventuele extra kosten die TC-C diende te maken voor de herverkoop en alle andere mogelijke schade wegens het niet uitvoeren van de overeenkomst ten laste van de klant.

    Op het moment van levering en mogelijke plaatsing dient de klant een ontvangstbon/oplevering  af te tekenen voor ontvangst/uitgevoerde werken. Door het aftekenen aanvaardt de klant alle zichtbare gebreken. Het gebruik van de goederen door de klant impliceert de onherroepelijke aanvaarding ervan.

    TC-C behoudt zich het recht voor om gedeeltelijke leveringen te doen, die evenveel gedeeltelijke verkopen uitmaken. De gedeeltelijke levering van een bestelling kan in geen geval de weigering tot betaling van de geleverde goederen rechtvaardigen.

  9. Plaatsing – De klant zorgt voor de bereikbaarheid van de plaatsen waar de goederen moeten geplaatst worden. De klant voorziet op eigen kosten in nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en water tijdens de duur van de werken.

  10. Aansprakelijkheid – TC-C  is niet aansprakelijk ten aanzien van de klant voor zware of opzettelijke fouten begaan door haar onderaannemer. De contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid van TC-C is ten allen tijde beperkt tot het factuurbedrag van de geleverde of geplaatste goederen. TC-C is niet aansprakelijk voor de toepassing noch het gebruik van haar producten. De klant is verantwoordelijk voor de lichtstudie en derhalve de keuze van producten.

  11. Risico- en eigendomsoverdracht - Vanaf de terbeschikkingstelling aan de klant zijn alle risico’s aan de goederen verbonden, uitsluitend ten laste van de klant.

    Afwijkend aan artikel 1583 van het BW zal de verkoop slechts afgesloten zijn en de eigendom van de verkochte goederen – en alle toebehoren – slecht overgedragen worden aan de klant op het ogenblik van algehele betaling van de koopsom met inbegrip van intrest en eventuele kosten. Het is de klant verboden de goederen te verkopen, ze te verhuren, ze in pand te geven of ze ter beschikking te stellen onder gelijke welke titel, ze enige gevoelige verandering te laten ondergaan die een waardevermindering tot gevolg heeft. De klant verbindt zich ertoe de goederen in een perfecte staat van onderhoud te bewaren, ze ter beschikking te houden van de verkoper op de plaats waar ze zich bevinden. Gelijk welk materiaal overgemaakt in huur, proeflevering, depot of lening, blijft eigendom van TC-C. De klant verbindt zich ertoe om TC-C onmiddellijk via aangetekend schrijven te verwittigen van elk beslag dat door een derde op de verkochte goederen zou zijn gelegd. De klant verbindt zich er eveneens toe om TC-C te verwittigen indien de verkochte goederen worden opgeslagen in een pand dat niet haar eigendom is en zal op verzoek van TC-C de identiteit van de eigenaar meedelen.

  12. Ontbinding – TC-C heeft het recht om de overeenkomst met de klant te allen tijde, met onmiddellijke ingang, zonder rechterlijke machtiging, zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling en zonder betaling van enige schadevergoeding, te ontbinden in de volgende gevallen: (i) indien de klant, ondanks schriftelijke ingebrekestelling waarbij een termijn van tenminste zeven (7) kalenderdagen in acht wordt genomen, in gebreke blijft met de (tijdige en behoorlijke) nakoming van één of meerdere uit de overeenkomst voortvloeiende verplichtingen; (ii) bij staking van betaling of (de aanvraag van ) faillissement door de klant; (iii) bij vereffening of stopzetting van de activiteiten van de klant; (iv) indien de zeggenschap van de klant wijzigt; (v) indien beslag wordt gelegd op (een deel van) de vermogensbestanddelen van de klant; (vi) indien de klant conform artikel 4 van deze algemene voorwaarden weigert om de voorschotfactuur te betalen of andere in de plaats gevraagde zekerheden te stellen; of (vii) indien TC-C gegronde redenen heeft om er aan te twijfelen dat de klant zijn verplichtingen zal nakomen.

    In geval van ontbinding houdt TC-C zich tevens het recht voor om een vergoeding te vorderen voor de kosten, rente, schade en gederfde winst die zij heeft geleden en worden alle vorderingen op de klant onmiddellijk opeisbaar.

  13. Herziening – In geval een fundamentele wijziging van de economische omstandigheden tot gevolg heeft dat de uitvoering van de overeenkomst voor een van de partijen een onredelijke of onevenredige last met zich meebrengt, zullen de partijen in onderling overleg treden om gezamenlijk een billijke aanpassing van de overeenkomst overeen te komen.

  14. Overmacht – Elke partij is van rechtswege bevrijd en niet gehouden tot nakoming van enige verbintenis jegens de wederpartij in geval van overmacht. Onder overmacht dient te worden verstaan de situatie waarin de uitvoering van de overeenkomst door één van de partijen geheel of gedeeltelijk, al dan niet tijdelijk, verhinderd wordt door omstandigheden buiten de wil van die partij, zelfs al was deze omstandigheid ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst reeds voorzien. Zonder exhaustief te zijn, wordt beschouwd als geval van overmacht: uitputting van de voorraad, vertragingen en of uitblijven van leveringen door de leverancier van TC-C, tenietgaan van de goederen in geval van ongeval, machinebreuk, staking of lock-out, brand, oproer, oorlog, epidemie, overstroming, hoog ziekteverzuim, elektrische, informatica-, internet- of communicatiestoornissen, beslissingen of interventies van de overheid (met inbegrip van weigering of annulering van vergunningen, licenties of subsidies), brandstoftekorten en fouten of vertragingen te wijten aan derden. De partij die zich op overmacht beroept is niet verplicht om het ontoerekenbaar en onvoorzienbaar karakter van de omstandigheid die overmacht uitmaakt te bewijzen. Ingeval van overmacht worden de verplichtingen van desbetreffende partij opgeschort. De partijen zullen in dergelijk geval alle redelijke inspanningen verrichten om de gevolgen van een overmachtssituatie te beperken. Ingeval de overmacht langer dan twee (2) maanden zou duren, is de andere partij gerechtigd om de overeenkomst zonder tussenkomst van de rechter te ontbinden, zonder dat die partij die zich op overmacht beroept tot betaling van enige vergoeding aan de andere partij kan worden gehouden.

    Aangezien de verbintenis van de klant jegens TC-C in essentie uit een betalingsverplichting bestaat, wordt overmacht in hoofde van de klant hierbij uitdrukkelijk uitgesloten.

  15. Splitsbaarheid – De vernietiging (of nietigheid) van een clausule uit deze overeenkomst zal beperkt blijven tot die clausule en zal geen invloed hebben op de overige bepalingen van deze overeenkomst.

    Partijen verbinden zich ertoe om te goeder trouw te onderhandelen over de vervanging van de vernietigde clausule door een clausule die zoveel mogelijk aansluit bij het resultaat dat de vernietigde (nietige) clausule beoogde.

    Indien partijen binnen de twee maanden geen overeenkomst over de vervangende clausule hebben bereikt, heeft elk van hen het recht om de overeenkomst op te zeggen.

  16. Geschillenregeling - Uitsluitend het Belgisch recht is van toepassing op deze overeenkomst.

    Uitsluitend de rechtbanken van Kortrijk zijn bevoegd om kennis te nemen van enig geschil ingevolge deze overeenkomst.

Home pagina